ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

λογοθεραπεία στο χώρο σας

Τι είναι η Λογοθεραπεία;

Λογοθεραπεία είναι το σύνολο των θεραπειών σε άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα στην ομιλία (δηλαδή στην άρθρωση ή στη ροή), στο λόγο (δηλαδή στη λεκτική επικοινωνία), ή στη φωνή (δηλαδή στο επίπεδο του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών).

Γιατί υπάρχουν παιδιά που μιλούν γρήγορα κι άλλα αργούν σε σχέση με τα πρώτα;

Κάθε παιδί είναι μοναδικό! Στην πορεία της γλωσσικής του εξέλιξης είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί επιβράδυνση, παρ’ όλο που η βιολογική του ανάπτυξη συνεχίζεται φυσιολογικά.

Πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα παιδιά δεν κατακτούν στον ίδιο χρόνο τα διάφορα γλωσσικά στάδια. Οι λόγοι που συντελούν σε αυτό είναι πρώτα απ’ όλα το φύλο του παιδιού. Έχει παρατηρηθεί ότι τα κορίτσια παρουσιάζουν πιο γρήγορη γλωσσική εξέλιξη σε σχέση με τα αγόρια. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, δηλαδή κατά πόσο είναι πλούσιο ή όχι σε γλωσσικά ερεθίσματα. Όπως και να έχει καλό θα ήταν οι γονείς να αποφεύγουν τις συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών.

Τα παιδιά που μιλούν πιο γρήγορα θεωρούνται πιο έξυπνα από τα παιδιά που καθυστερούν να μιλήσουν;

Η καθυστέρηση της γλωσσικής ανάπτυξης ενός παιδιού σε σχέση με τα γλωσσικά στάδια της ηλικίας του δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη χαμηλής νοημοσύνης. Ούτε και το αντίστροφο αποτελεί κριτήριο υψηλής νοημοσύνης. Με λίγα λόγια, η γλωσσική ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί για να χαρακτηρίσει τη νοημοσύνη του παιδιού.

Ποια είναι κάποια βασικά σημάδια ότι ένα παιδί μπορεί να έχει δυσκολία λόγου;

Οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν όταν το λεξιλόγιο του παιδιού σε ηλικία 3 ετών εμπεριέχει ελάχιστες λέξεις. Όταν το παιδί δεν έχει σωστή ομιλία, δεν παράγει σωστά ορισμένους ήχους, δυσκολεύεται να δημιουργήσει μικρές φράσεις και δεν κατανοεί απλές εντολές. Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν όταν το παιδί σε ηλικία εώς 4 ετών δεν αρθρώνει σωστά όλους τους ήχους της γλώσσας, η ομιλία του δε γίνεται κατανοητή από τους άλλους και το ίδιο αδυνατεί να κατανοήσει σύνθετες εντολές. Όταν χρησιμοποιεί λίγα ρήματα, παραλείπει άρθρα και επίθετα, αποφεύγει τον πληθυντικό αριθμό και αδυνατεί να διηγηθεί τι έκανε στον παιδικό σταθμό.

Ποια λάθη των γονιών μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού;

Αρχικά θα ήθελα να διευκρινιστεί ότι ο καθένας προσπαθεί με τον τρόπο του για το καλύτερο του παιδιού του. Παρ’ όλα αυτά ως Λογοθεραπεύτρια συχνά διαπιστώνω κάποια λάθη των γονιών και των παππούδων που πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα βοηθηθεί. Για παράδειγμα, διορθώνουν πιθανά λάθη στην ομιλία του παιδιού προκαλώντας του ενοχές. Να θυμάστε ότι το παιδί δεν είναι ότι δε θέλει να μιλήσει σωστά αλλά ότι δεν μπορεί. Επίσης, μιλούν «μωρουδίστικα» και επαναλαμβάνουν τη λανθασμένη ομιλία του παιδιού φέρνοντάς το σε δύσκολη θέση. Διακόπτουν το παιδί κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να επικοινωνήσει ή το πιέζουν να μιλήσει όταν εκείνο ντρέπεται ή είναι κουρασμένο. Τα συχνότερα λάθη είναι η τιμωρία, η λεκτική αποδοκιμασία και η σύγκριση με άλλα παιδιά και ειδικότερα με τα αδέρφια, εφόσον υπάρχουν.

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι κάποιες αδυναμίες στο λόγο του παιδιού θα διορθωθούν μόνες τους με το πέρασμα του χρόνου. Ισχύει αυτό;

Το χρονικό περιθώριο έναρξης της Λογοθεραπείας είναι η ηλικία των τεσσάρων ετών, συνεπώς όταν ένα παιδί αυτής της ηλικίας δε μιλάει σωστά θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.

«Ο γραπτός λόγος είναι η οπτικοποίηση του προφορικού, δηλαδή, όπως μιλάει το παιδί, με τον ίδιο τρόπο θα γράφει. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό μέχρι την είσοδό του στο σχολείο να έχει διορθώσει πιθανά λάθη στην ομιλία του για να αποφύγει μαθησιακές δυσκολίες».

Η Λογοθεραπεία έχει άμεσα αποτελέσματα ή χρειάζεται χρόνος;

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του λογοθεραπευτικού προγράμματος εξαρτάται από το είδος της διαταραχής, την ανταπόκριση του παιδιού και τη δυνατότητα των γονέων για συνεργασία. Μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες μέχρι μερικά χρόνια.

“Όπως σε κάθε θεραπευτική παρέμβαση, έτσι και στη Λογοθεραπεία θα πρέπει να υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Και από την πλευρά του Λογοθεραπευτή υπομονή, αγάπη προς τα παιδιά και ευελιξία στην επίτευξη των θεραπευτικών στόχων. Το πιο σημαντικό όμως είναι η χημεία μεταξύ ειδικού, παιδιού και γονέων. Στη Λογοθεραπεία χρησιμοποιείται το θεραπευτικό παιχνίδι, όπου αυτό και μόνο κάνει τις συνεδρίες μια ευχάριστη διαδικασία για το παιδί.”

λογοθεραπεία στην αθήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *