ψυχολόγος αιγάλεω

ψυχολόγος αιγάλεω, ψυχοθεραπευτής αιγάλεω, ψυχοθεραπεία αιγάλεω, ψυχολόγος στο σπίτι, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγος αθήνα, ψυχοθεραπευτής αθήνα, ψυχοθεραπεία, ψυχική υγεία, παιδοψυχολόγος, παιδοψυχολογία, ειδικοί ψυχολόγοι, ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτική, άγχος, κατάθλιψη, κρίση πανικού, ψυχολογικά προβλήματα, αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, συμβουλευτική παιδιών, ψυχοσωματικά, θυμός, συνεδρίες ψυχοθεραπείας

Ειδικές θεραπείες και συνεδρίες από ψυχολόγο στο χώρο σας στο Αιγάλεω | Θεραπεία Κατοίκον | Τηλ. 212 1011661, Κιν. 6908 753700

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ψυχοθεραπεία αιγάλεω, ψυχοθεραπευτής αιγάλεω, παιδοψυχολόγος, προγράμματα ψυχοθεραπείας, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχολογικά προβλήματα θεραπείες, αυτοεκτίμηση, ψυχοσωματικά, στρες, κατάθλιψη συμβουλευτική παιδιών, ψυχολόγος στο σπίτι

Η Ανάγκη για Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στην εποχή μας

Το πλαίσιο της θεραπείας, δηλαδή ο στόχος, η χρονική διάρκεια και το κόστος της, συμφωνείται συνήθως από την αρχή αλλά, φυσικά, αυτό μπορεί να τροποποιηθεί -και πάλι από κοινού-, αν κριθεί απαραίτητο στην πορεία.

Η ψυχοθεραπεία είναι μία επιστημονική και συνεχώς εξελισσόμενη, τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια, θεραπευτική μέθοδος. Στο διάστημα αυτό, έχουν σταδιακά δημιουργηθεί διάφορες θεραπευτικές κατευθύνσεις, οι κυριότερες από τις οποίες είναι η ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική, η υπαρξιακή/ανθρωπιστική, η συστημική/δομική καθώς και η γνωστική/συμπεριφορική.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, ομαδική, οικογενειακή ή ζεύγους.

 

Σε ποιον είναι χρήσιμη η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλούς ανθρώπους και για πολλά και διάφορα είδη αιτημάτων και δυσκολιών ή να αφορά στην προσωπική αυτογνωσία και εξέλιξη κάποιου ατόμου.

Μία άλλη περίπτωση είναι να αφορά σε μία κρίση ζωής, για παράδειγμα, ένα χωρισμό ή θάνατο, μία τραυματική εμπειρία κ.τ.λ., για την οποία το άτομο χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορέσει να την ξεπεράσει.

Τέλος, μπορεί ακόμα να αφορά σε μια αίσθηση αδιέξοδου στη ζωή, πως ο χρόνος περνά και χάνεται χωρίς τίποτα το σημαντικό να συμβαίνει, σε κάποιο έντονο αίσθημα άγχους, θλίψης, μοναξιάς, πανικού, έλλειψης ευχαρίστησης και ανησυχίας, σε διάφορες φοβίες, ψυχοσωματικά προβλήματα, βουλιμία ή/και ανορεξία κ.ά.

Επίσης, μπορεί να αφορά σε προβλήματα στον εργασιακό χώρο, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια ή στην ερωτική ζωή που να λιμνάζουν ή να αναζωπυρώνονται επανειλημμένα.

Βασική προϋπόθεση, για μια επιτυχή θεραπευτική έκβαση, αποτελεί η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και ασφάλειας ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο.

 

Κατανόηση των ορισμών ψυχοθεραπευτή και ψυχολόγου

Επειδή πολλοί άνθρωποι δεν έχουν, όπως είναι φυσικό, τη δυνατότητα να γνωρίζουν ορισμένες έννοιες ή όρους, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

  • Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας επαγγελματίας του χώρου της ψυχικής υγείας που έχει την απαραίτητη εκείνη εκπαίδευση που του δίνει το δικαίωμα άσκησης αυτού του επαγγέλματος. Ένας ψυχοθεραπευτής που είναι μέλος ενός επίσημα αναγνωρισμένου οργάνου ψυχοθεραπευτών σημαίνει πως έχει την απαραίτητη εκείνη ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση -δηλαδή, προσωπική ψυχοθεραπεία, εποπτεία, πρακτική και θεωρητική κατάρτιση- που εγγυάται την ασφαλή δυνατότητα ανταπόκρισής του στις απαιτήσεις του επαγγέλματος αυτού.
  • Ο ψυχίατρος είναι ένας ιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική και έχει το δικαίωμα χορήγησης ψυχοφαρμάκων. Από μόνη της η ειδίκευση στην ψυχιατρική δεν δίνει το δικαίωμα άσκησης ψυχοθεραπείας. Για κάτι τέτοιο, απαιτείται η ανάλογη εκπαίδευση που ένας ψυχίατρος μπορεί να έχει -αν το επιθυμεί- από έναν επίσημα αναγνωρισμένο φορέα παροχής ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης.
  • Ο ψυχολόγος -που είναι απλά κάτοχος του πτυχίου της βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης- δεν έχει, επίσης, το δικαίωμα άσκησης ψυχοθεραπείας. Όπως, όμως, και ένας ψυχίατρος, μπορεί -αν το επιθυμεί- να εκπαιδευθεί στην ψυχοθεραπεία, μετά το πέρας των σπουδών του, σε έναν επίσημα αναγνωρισμένο φορέα παροχής ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης.
  • Ο ψυχαναλυτής είναι ένας ψυχοθεραπευτής που έχει εκπαιδευθεί σε μία ειδική μορφή ψυχοθεραπείας, δηλαδή την ψυχανάλυση, η οποία, όπως και η ψυχοθεραπεία, έχει διάφορες θεωρητικές κατευθύνσεις και σχολές.

 

Ποιός μπορεί να αποκαλείται ψυχοθεραπευτής;

Δυστυχώς, στη χώρα μας, δεν υπάρχει ο έλεγχος και επίσημες προδιαγραφές που να διασφαλίζουν και να καθορίζουν το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του ψυχοθεραπευτή. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο καθένας μπορεί να αυτοαποκαλείται -αν επιθυμεί και το αντέχει η συνείδησή του- ψυχοθεραπευτής και να ασκεί ανεξέλεγκτα το επάγγελμα αυτό.

 

Ποιόν θεραπευτή να επιλέξω;

Η γνώμη αυτών που έχουν ολοκληρώσει ή που εξακολουθούν να κάνουν ψυχοθεραπεία, καθώς και αρμόδιων ατόμων του χώρου της ψυχικής υγείας, είναι πολύτιμη. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί η γνώμη αυτή να υποκαταστήσει την προσωπική αίσθηση και διαίσθηση του καθενός, καθώς η επιλογή είναι και θέμα προσωπικής χημείας.

Το ότι κάποιος θεραπευτής βοήθησε πολύ έναν φίλο ή συγγενή μας δεν αποτελεί από μόνο του εγγύηση πως θα βοηθήσει απαραίτητα και εμάς, στον ίδιο οπωσδήποτε βαθμό.

Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ σημαντικό να νιώσει κάποιος καλά στις πρώτες συναντήσεις με τον θεραπευτή του. Να αισθανθεί πως έχει απέναντί του ένα άτομο που εμπνέει εμπιστοσύνη, ζεστασιά, εμπειρία, χιούμορ, θάρρος και ευθύτητα, πως αντέχει αυτά που εμείς οι ίδιοι δεν αντέχουμε συνήθως στον εαυτό μας, χωρίς να κρίνει, να κατακρίνει ή να υποδεικνύει άμεσα λύσεις και επιλογές, υποκαθιστώντας μας.

Μην επιλέγεις κάποιον που αισθάνεσαι πως μπορείς να παραπλανήσεις, να ελέγξεις, να χειριστείς ή αποπλανήσεις με οποιονδήποτε τρόπο.

Διάλεξε κάποιον που να αποτελεί πρόκληση για εσένα. Μην επιλέξεις, επίσης, κάποιον που φαίνεται πως σε λυπάται, που σε καθηλώνει με την προσωπική του γοητεία, που σου υπόσχεται ή σου προτείνει νέα ήθη και επιλογές εντελώς ξένες με εσένα, αλλά κάποιον που σε κάνει να νιώθεις πως εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής και που δείχνει διάθεση να συναντήσει τη δική σου αλήθεια.

Το φύλο του θεραπευτή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, εκτός και αν αυτό είναι, για κάποιους λόγους, πολύ σημαντικό για εσένα.

 

ψυχολόγος αιγάλεω, ψυχολόγος, ψυχολόγοι στο σπίτι, θεραπείες ψυχολογίας, ψυχοθεραπευτές αιγάλεω, ψυχολόγος αθήνα, ψυχοθεραπευτής αθήνα, ψυχοθεραπεία, παιδοψυχολόγοι, κέντρο ψυχικής υγείας, κρίσεις πανικού, συμβουλευτική παιδιών, ψυχοσωματικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, προγράμματα ψυχοθεραπείας

παιδοψυχολόγος στην αθήνα