αυτισμός αθήνα

αυτισμός, ειδικές θεραπείες στο χώρο σας

1. Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στα 2-3 πρώτα έτη της ζωής του παιδιού. Είναι αποτέλεσμα νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη της κοινωνικής συναλλαγής και των κοινωνικών δεξιοτήτων. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες έχουν δυσκολίες στη λεκτική ή μη λεκτική επικοινωνία, σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και παιχνιδιού. Ωστόσο όλα τα άτομα δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό.

2. Από τι προκαλείται;

Ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει κάθε παιδί και κάθε οικογένεια, ανεξαρτήτως κοινωνικού, οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.Πιθανόν κάποια γενετική προδιάθεση, κάποια διαφοροποίηση στη δομή του εγκεφάλου, κάποιο εμβόλιο ή αντιβίωση ή κάποιες ελλείψεις σε ένζυμα, βιταμίνες και μέταλλα να οδήγησαν στην ανάπτυξη του αυτισμού.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα του αυτισμού;

 • Αργή γλωσσική ανάπτυξη και ανύπαρκτη ή δύσκολη επικοινωνία.
 • Έλλειψη αυθόρμητης αναζήτησης να μοιραστεί απόλαυση και ενδιαφέροντα.
 • Αποφυγή βλεμματικής επαφής (δεν κοιτάζουν στα μάτια).
 • Δεν τους αρέσουν οι αγκαλιές και τα χάδια.
 • Πολλές φορές δίνουν την εντύπωση πως είναι “κωφά”, αφού δεν αντιδρούν στο κάλεσμα ή αντιδρούν υπερβολικά σε κάποιον καθημερινό ήχο, όπως το κλάμα του μωρού.
 • Αναισθησία στον πόνο ή στη θερμότητα ή υπερβολική αντίδραση.
 • Επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, όπως περιστροφές ή επανάληψη των ίδιων λέξεων.
 • Ανύπαρκτες οι κοινωνικές επαφές.
 • Μεγάλη αναστάτωση όταν αλλάζει κάτι στο πρόγραμμά τους.

4. Πώς βιώνουν αυτήν την κατάσταση τα ίδια τα άτομα;

Μαρτυρίες ατόμων με αυτισμό δηλώνουν πως δεν μπορούν να παραμείνουν ακίνητοι διότι νιώθουν πως τα πόδια τους παίρνουν φωτιά ή εκατοντάδες μυρμήγκια σκαρφαλώνουν στα χέρια τους. Χτυπούν το κεφάλι τους γιατί νιώθουν πως το κορμί τους θα ανατιναχθεί. Επιπρόσθετα τονίζουν πως έναν απλό ήχο τον ακούν στο μέγιστο βαθμό ή μια απλή κίνηση την βλέπουν σαν πολλαπλές εικόνες. Έτσι κλείνουν τα αυτιά τους “για να μπλοκάρουν την είσοδο καινούριων ερεθισμάτων”, ή δεν κοιτάζουν κάποιον στα μάτια γιατί εκείνη τη στιγμή λαμβάνουν χιλιάδες φωτογραφίες του ατόμου αυτού.

5. Η Λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό;

Ένας Λογοθεραπευτής είναι ένας απόλυτα σημαντικός ειδικός για την αποτελεσματική εκπαίδευση ενός ατόμου με αυτισμό. Οι γνώσεις και οι ικανότητες του θα βοηθήσουν το παιδί να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά.

Ο Λογοθεραπευτής θα παρέχει ακριβείς πληροφορίες για το επίπεδο της επικοινωνίας και της γλώσσας του παιδιού μέσα από μία ειδική αξιολόγηση. Με αυτόν τον τρόπο θα σχεδιάσει μια εκπαιδευτική παρέμβαση ώστε να υποστηρίξει και να οργανώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδιού και να βοηθήσει την οικογένεια για την σωστή διαχείριση του. Στόχος του είναι να γίνουν σύμμαχοι με τους γονείς ώστε το παιδί να αναπτύξει την γλωσσική κατανόηση και έκφραση αφού πρώτα έχει προωθήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνιακή πρόθεση του.

Μερικές συμβουλές για την διαχείριση ενός παιδιού με αυτισμό:

 • Τραβήξτε την προσοχή του.
 • Ενθαρρύνετε και ανταποκριθείτε σε κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια του παιδιού σας.
 • Χρησιμοποιείστε έντονες και υπερβολικές εκφράσεις προσώπου για να δείξετε ένα συναίσθημα.
 • Κοιτάζετε το συνεχώς στα μάτια όταν του μιλάτε.
 • Μην το πιέζετε να σας κοιτάξει ή να σας μιλήσει.

Ο αυτισμός μας αφορά όλους!! Πρόκειται για άτομα με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, όπως όλοι μας. Είναι γείτονες, μαθητές, συνάδελφοι, καθηγητές ή προϊστάμενοι μας, είναι συμμαθητές των παιδιών μας. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες απ’ όσες φανταζόμαστε να γνωρίζουμε η να έχουμε συναντήσει ένα τέτοιο άτομο. Πρέπει να ενημερωθούμε και να στηρίξουμε τα άτομα με αυτισμό.

αυτισμός στην αθήνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *