Δυσφωνία

Δυσφωνία

δυσφωνία, διαταραχές της φώνησης, φωνητικές διαταραχές, λογοθεραπεία κατοίκον, διαταραχές φωνής

Διαταραχές της φώνησης (δυσφωνία): Θεραπεία κατοίκον σε όλη την Αθήνα και τον νομό Αττικής, Τηλ. 212 1011661, Κιν. 6908 753700

 

Η φυσιολογική παραγωγή της φωνής (φώνηση) αρχίζει με την ταλάντωση των γνήσιων φωνητικών χορδών του λάρυγγα από ένα ρεύμα αέρα προερχόμενο από τους πνεύμονες, ενώ η τελική διαμόρφωση του ήχου που παράγεται λαμβάνει χώρα στην περιοχή του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας, της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Όταν επηρεάζεται ο μηχανισμός της παραγωγής της φωνής, έχουμε τις λεγόμενες δυσφωνίες.

Η δυσφωνία σημαίνει ‘κακή’ φωνή. Ο όρος είναι ταυτόσημος με τον όρο διαταραχές της φώνησης ή της φωνής. Στην δυσφωνία επηρεάζεται η χροιά, η ένταση και το ύψος της φωνής, συγκεκριμένα η φωνή γίνεται πιο βραχνή.

Οι δυσφωνίες μπορεί να οφείλονται σε πλήθος παθολογικών καταστάσεων:

 

Ευνοϊκοί παράγοντες εμφάνισης διαταραχής της φώνησης είναι επαγγελματικές υποχρεώσεις που απαιτούν έντονη φωνητική δραστηριότητα (συχνότερη στα επαγγέλματα των εκπαιδευτικών, τραγουδιστών, ηθοποιών κ.α.), ψυχολογικές διαταραχές, κακή χρήση της φωνής, λανθασμένες τεχνικές φώνησης και ομιλίας ή μεταβολές στην δυναμική της αναπνοής που συχνά προκαλούνται από πλευρίτιδες πνευμονίες κ.α. Τέλος, συγγενείς ανωμαλίες των φωνητικών χορδών – μυών, ενδοκρινολογικές δυσλειτουργίες και νευρολογικές παθήσεις αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες εμφάνισης δυσφωνίας.

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των δυσφωνιών εξατομικεύεται κατά περίπτωση και μπορεί να είναι συντηρητική (φαρμακευτική, συμβουλευτική, λογοθεραπεία/ φωνοθεραπεία), χειρουργική ή συνδυασμός τους.

 

Η αποφυγή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, η σωστή διατροφή, η καλή ενυδάτωση, καθώς και η αποφυγή υπερβολικής και άσκοπης χρήσης φωνής αποτελούν στοιχειώδεις κανόνες που προφυλάσσουν μακροπρόθεσμα τη φωνή μας.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν έναν άνθρωπο με δυσφωνία:

  • Δεν χρησιμοποιείται η φωνή δυνατά(όχι τσίριγμα)
  • Χρησιμοποιείται περισσότερη εξωλεκτική επικοινωνία ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση φωνής.
  • Ο λαιμός δεν καθαρίζεται συχνά
  • Μικρές προτάσεις και παύσεις
  • Διατήρησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής σε ένα υγιεινό περιβάλλον
  • Αφωνία για κάποιες ώρες την ημέρα(να ξεκουραστεί η φωνή)
  • Τα πρώτα σημάδια κούρασης της φωνής σου, βραχνάδα ή πονόλαιμος εντοπίζονται γρήγορα για έγκαιρη παρέμβαση
  • Η φωνή δεν εκτίθεται σε παράγοντες αφυδάτωσης όπως ο καπνός του τσιγάρου, χημικές αναθυμιάσεις, (συχνά πρεοερχόμενες από απορρυπαντικά καθαρισμού), αλκοόλ, καφεΐνη, ξερό αέρα, (συχνά αποτέλεσμα κλιματιστικού ή θερμαντικού σώματος).
  • Ασκήσεις χαλάρωσης
  • Ασκήσεις χαλάρωσης και σύσφιξης του διαφράγματος

Ένας άνθρωπος με διαταραχή στην φωνή του θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα φωνητικής θεραπείας. Στόχος της είναι η αύξηση της φωνητικής παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας της φωνής. Συνεπώς, πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή των οργάνων της φώνησης, τη σωστή στάση του σώματος και των οργάνων της φώνησης, εκμάθηση της σωστής αναπνοής και φώνησης, χαλάρωση μετά από κάθε φώνηση είναι μερικές από τις αρχές που ακολουθεί η φωνητική θεραπεία.

 

 

δυσφωνία, διαταραχές της φώνησης, φωνητικές διαταραχές, λογοθεραπεία κατοίκον, διαταραχές φωνής

δυσφωνία, διαταραχές της φώνησης, φωνητικές διαταραχές, λογοθεραπεία κατοίκον, διαταραχές φωνής | Θεραπεία Κατοίκον | Τηλ. 212 1011661, Κιν. 6908 753700